úterý 29. července 2014

Autor: Flavia Leng

Kniha: Můj život s Daphne du Maurier

Žánr: životopisný

Anotace: Daphne du Maurier, m. j. autorka knihy Mrtvá a živá, patřila k nejúspěšnějším britským spisovatelkám minulého století. Ale jaká byla v soukromí? Jaká to byla manželka a matka? Jedna z jejích dcer, Flavia Leng, vzpomíná na své dětství s matkou žijící ve světě, kam její okolí nemělo samozřejmý přístup. Daphne du Maurier byla především vynikající a velmi plodnou spisovatelkou, teprve pak manželkou a matkou. Její tvorba ji však od nich neustále odváděla...Jedna z jejích dcer, Flavia Leng, vzpomíná na své dětství s matkou žijící ve světě, kam její okolí nemělo samozřejmý přístup. Daphne byla především vynikající a velmi plodnou spisovatelkou, teprve pak manželkou a matkou. Snažila se sice svým dětem a manželovi (generálovi anglické armády) vytvořit domov, zázemí, kde by všichni rádi pobývali a kam by se rádi vraceli, ale její tvorba ji od nich neustále odváděla. 

Moje hodnocení: Hrozně moc jsem se na tuto knihu těšila, chtěla jsem se dozvědět, jaká byla moje velmi oblíbená spisovatelka. Jak se chovala ke svým dětem, ostatním lidem a tak. Zda stále a stále psala a žila tak říkajíc ve svém světě, jak se to o spisovatelích říká.

Daphne du Maurier

Kniha je ale hlavně psaná s pohledu její mladší dcery Flavii. Daphne měla celkem tři děti. Dvě dcery, Tess, již zmíněnou Flavii a nejmladší a poslední dítě, byl vytoužený syn Kits.Musím říct, že jsem byla z knihy velmi překvapená, tak trochu i zklamaná, no možná trochu víc zklamaná a to hlavně ze vztahu Daphne ke svojí dceři Flavii. Nevím jaký měla vztah se svou starší dcerou, ale asi dobrý, jelikož byla krásná. Ano, čtete dobře. Vypadá to, že Daphne a její manžel Frederick byli tak trochu povrchní. Milovali krásu a tu vyhledávali i na svých dětech. Když se Flavia narodila, byli oba rodiče zklamaní, přáli si totiž syna a když se otec přišel na dceru podívat, sklonil se nad kolíbkou a pronesl slova: „ Hm, je ošklivá“. No tak teda nevím, který rodič by toto kdy řekl o svém dítěti, bylo mi Flavii opravdu líto. A vlastně skoro celý život ji předhazovali, že není hezká, že je spíš chlapecká a tak. Taky aby se zalíbila více své matce, oblékala se jako kluk. Taky ji dali přezdívku Moulinka.

Ne že by Daphne neměla své dcery ráda, to asi ne, zase pro ně dělala první poslední, ale jaksi, mi tam chyběla větší mateřská láska. Obě dcery vychovávala chůva a starala se o ně. Rodiče své dcery neviděli třeba několik měsíců a pobývali v zahraničí, dokonce i jedny Vánoce trávili jinde než jejich dcery. Ale jakmile se narodil Kits, tak se o něj Daphne starala, přebalovala, myla ho, převlékala ho a neustále ho líbala, což její dcery nikdy nezažily.

manžel Daphne
Ani vztah Tess a Flavii nebyl ideální. Tess totiž měla doposud veškerou pozornost matky a chůvy pro sebe, ale jakmile se narodila Flav, tak na ni žárlila a neměla ji ráda. Neustále ji nějak shazovala a cestu k sobě našly až v dospělosti……
děti Daphne du Maurier
Daphne většinou chtěla žit v „izolaci“ a klidu. Nedovolovala ani dětem, aby si do baráku vodili jiné děti a hráli si s nimi. Chtěla zkrátka mít svůj klid na psaní. Taky nebyla ráda, když je navštěvovali cizí lidé, měla prostě ráda soukromí a nerada chodila do společnosti. Ale když už v nějaké společnosti byla, tak byla společenská. 
Byl to opravdu hezky napsaný životopis z pohledu dcery Daphne du Maurier, který rozhodně stojí za přečtení. Dozvíte se spoustu dalších zajímavostí,  nejen o úzké rodině du Maurier, ale i o jiných členech domácnosti. 

Nelituji, že jsem si tuto knihu pořídila, ale rozhodně jsem se trošičku zklamala v Daphne. Nechci aby to vyznělo nějak zle, snad jsem tu knihu špatně pochopila a Daphne byla skvělá matka, tak jako byla skvělá spisovatelka.

Žádné komentáře:

Okomentovat