čtvrtek 21. srpna 2014

Pletichy krásného vévody

Autor: Laura Lee Guhrke

Kniha: Pletichy krásného vévody

Žánr: romantický

Anotace: Domnívala se, že je nejšťastnější ženou v Londýně... Byl to omyl?

Prudence Bosworthová dlouhá léta žila ze skrovného platu švadleny a z romantických představ o pravé lásce, která ji možná jednou potká. Dočkala se však něčeho zcela jiného: obrovského dědictví po otci, kterého nikdy neviděla. Stačí když se do roka provdá a bude z ní velmi bohatá mladá dáma. V tom Prudence velký problém nevidí – poté, co spatřila jistého vévodu, nemá o svém vyvoleném sebemenší pochyby...

Vévoda ze St. Gyres je světem protřelý muž, který svůj cynismus skrývá za maskou neodolatelného úsměvu. Topí se sice v dluzích, ale taková patálie se dá přece snadno vyřešit sňatkem s bohatou dědičkou. Například s tou naivní švadlenkou, které spadlo do klína celé jmění.
Romanticky založenou Prudence by nikdy nenapadlo, že se o ni krásný vévoda zajímal z čistě zištných důvodů. Když zjistí, že mu šlo od samého začátku jen o peníze, zhroutí se jí celý svět a zruší zasnoubení. A právě tehdy Rhys ke svému úžasu zjistí, že ji miluje. Bude mu však Prudence ochotna odpustit? A znovu uvěřit? Milovat ho totiž nikdy nepřestala...
Moje hodnocení: V anotaci, je řekla bych celý obsah knihy. Jak chudá švadlenka ke štěstí přišla. Vévoda se o ni uchází, prožívají spolu hezké období, dokud nezjistí, že o ni usiluje kvůli zděděnému majetku. Je konec zasnoubení a teď se Rhys bude muset snažit dokázat ji, že ji opravdu miluje……….ale hezky popořádku.
Pru a Rhys se poprvé setkávají na plese, kde ona pracuje jako švadlenka a on se “vetře“ do místnosti, kde dámám z vyšší společnosti opravují nějak poškozené šaty během plesu. A jak se zdá, mezi oběma to zajiskří. Ale bohužel Rhys má po předcích obrovské dluhy (ne že by on byl kdoví jaký šetřílek a spořádaný člověk) a tak si musí najít nevěstu s velkým věnem, aby mohl splatit rodinné dluhy.
Když se od své známé doví, že Pru spadlo do klína obrovské mění, rozhodne se ji získat pro sebe, tedy hlavně to dědictví, ale proč nemít bonus v podobě přitažlivé švadlenky, která mu není lhostejná.
A tak zprostředkovává „náhodná“ setkání se svou budoucí nevěstou a snaží se jí vylíčit se ve světlých barvách. A jelikož, jak se zdá je Prudence tak trochu, tedy spíše hodně naivní, baští mu to. A to ona si ráda popapká, je to holka krev a mlíko.
A když Rhys zosnuje své největší divadelní představení, je „nucena“ nu prozradit to, že zdědí po otci velký majetek, čili nyní už jejich zasnoubení nestojí nic v cestě. Už není tou chudou švadlenkou, se kterou se nemůže oženit.
A tak jezdí po jeho panstvích a zjišťují stav majetku a kolik peněz bude potřeba vydat na opravy a zvelebení všech sídel. Při této poznávací jízdě, nepoznávají jen sídla, domy, ale i sami sebe a nezůstane jen u líbání a mazlení,…… :-) 
I česká i tato obláka knihy se mi moc líbí
No ale aby to nevypadalo, že už vše dopadne dobře, dozvídá se Pru od jedné Rhysovi známé, ale nebyl v tom záměr, že on o jejím bohatství po celou dobu věděl.
A jééééé, škoda, škoda. Teď se musí Rhys snažit o nápravu, ví, že to bylo jeho nejšťastnější období a v životě mu nebylo lépe, než právě s Pru.
Ale napraví všechny své lži a manipulace se tady v této recenzi nedozvíte……

Nebyla to zas tak špatná kniha, to ne, ale něco mi na ní vadilo. Možná ta nereálnost, kdy švadlenka zdění jenom rentu milion liber ročně a vezme si vévodu, no budiž, to se třeba může stát...ona byla tak trochu naivní, ale zase se mi líbilo, že nemyslela jenom na sebe a byla ochotná pomáhat i ostatním. A taky bylo milé, jak nakonec vystrčila své "drápky". Ještě jsem od této autorky nic dalšího nečetla, tak jsem zvědavá na ostatní romány, tento se mi zdál povedený.

Žádné komentáře:

Okomentovat