pondělí 29. září 2014

Trochu slebé kafe s příchutí zklamání

Autor: Kristina Springer

Kniha: Espressologie

Žánr: pro děti a mládež, dívčí román

Anotace: Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. Tak si vyzkouší dát dohromady zamlklé černé presso s jiskřivou mocha. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne.

 

 

Moje hodnocení:    Tak musím říct a to hned na začátku, že jsem z této knihy trochu, teda trochu víc zklamaná. A to z mnoha důvodů, ale vezmeme to pěkně od začátku.

Kniha je o sedmnáctileté Jane, která si ke studiu přivydělává prací v kavárně. I když dalo by se říct a to s vekou určitostí, že na školu vyloženě kašle a to proto, že
1.)    je tam nuda
2.)    nač jí bude umět sýrový suflé
3.)    na keramiku je úplně levá
4.)    protože…..takhle si to vůbec nepředstavovala
5.)    jsou tam divní lidé

Jaké kafíčko najde společnou notu s tímto?
Takže asi tak, no. Ano, chápu. Kdo se kdy ve škole bavil, ale stejně jsme tam chodili, protože by nám jinak hrozilo snížená známka z chování, nebo nedej bože VYLOUČENÍ. Ještěže má nejlepší kamarádku, která ji to její záškoláctví rozmluví a to docela rychle a nenásilně. Ale to jsem trochu odbočila. Jane má svůj deníček, kde si zapisuje to jakou kávu si kdo objednává, k tomu připíše charakteristiku člověka a snaží se najít dokonalého partnera pro jednotlivá kafíčka. Čili kafíčko a kafíčko, bude z toho randíčko a láska až k nebeské výši.

Ne že by to nebylo zajímavé téma, tady ta espressologie, ale myslím si, že by si to zasloužilo trochu víc rozebrat. Ne jen, dát dohromady toto a tamto kafe a pak jen dostat odpověď, že vztah těchto dvou káviček je naprosto božííííííííííííííííííííííííííííííííííííí.

.....že by toto? :-)
A aby toho nebylo málo, tady si dovolím malé rýpnutí do Američanů, aby z toho neudělali senzaci. Ale vezmeme to zase pěkně po pořádku.
Kavárna má tak trochu existenční problémy a tak vedoucí této kavárničky, když zjistí, co Jane se zákazníky provádí, se chopí příležitosti a rozhodne se využít Janein talent. Nejprve jen nějaká ta malá reklama v novinách, nějaký ten malý billboard, ale nakonec se to rozroste v přenos do televize a dle mého názoru v megalomanskou akci.

A co kafařka Jane? Taky si najde vhodnou kávičku pro sebe? O jééééé, už ji málem měla, nakonec ji dohodila jiné kávičce a kávička Jane už to nemůže snést a pomalu stydne a až skoro vychladne, ale jak to tak vypadá svou kávu si velmi rychle ohřeje v rychlovarné konvici a konec se objevuje tak rychle, jako ta pára nad rychlovarnou konvicí…..

Doufám, že jsem Vás moc neodradila od přečtení této knížky, třeba se Vám bude líbit, ale já ji shledávám takovou planou, studenou o ničem nevypovídající…..a lásky i když se jí tady nachází spousta, tak je tak trochu na vedlejší koleji. Tu Lásku s velkým L tady nenajdete.   

Hodnocení:  40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat