pondělí 13. října 2014

Hřích první noci

Autor: Jana Pronská

Kniha: Hřích první noci

Žánr: román historický, milostný

Anotace: Když se zhýralec Gabriel de Richnau v den svých dvacátých osmých narozenin ožení s krásnou Kristinou, nevlastní dcerou vypočítavé vdovy Eufrosiny Peréniové, jde mu jen o to, aby splnil otcovu poslední vůli a získal rodinné panství. A tak hned druhý den opustí mladou manželku i Richnavský hrad, aby pokračoval v dosavadním způsobu života. Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné...

 

 

 

Moje hodnocení: Hřích první noci byla moje první knižka od této Slovenské autorky, Jany Pronské, a musí říct, že jsem z ní byla nadšená.  Autorka již napsala deset knih, tak jsem ráda, že budu mít další knihy k přečtení, ale vraťme se k Hříchu první noci. Jen malá poznámka pro ty, kdo knihu ještě nečetl. Právě (říjen 2014) ji mají na bux.cz jen za 77 Kč, což je báječné.

 Gabriel má pověst toho největšího zhýralce, násilníka a pijana. Spolu se svými "kamarády" se oddávají nezávaznému životu a pití. Ale jak to tak vypadá jeho hýření má býti konec. Jeho otec dal do poslední vůle jeden, pro něj závažný bod. Pokud nebude do svých 28 let ženatý, přijde o majetek. Nejhorší pro Gabriela je, že si jej žádná dívka nechce pro jeho špatnou pověst vzít. Naštěstí je tu jedna velmi vypočítavá panička, která mu svou nevlastní dceru Kristinu, doslova prodá. Ta ale taky není nadšená představou svatby s takovým zhýralcem. Vždy snila o tom, že jí manžela vybere její srdce. Ale nic jiného ji nezbude.

 V den svatby se Kristina vydává na cestu ke svému novému choti, počasí ji ale nepřeje a tak na ni Gabriel netrpělivě čeká, je tak vytočený, že ji dotáhne k oltáři a pak ji táhne za doprovodu svých kumpánů do ložnice, kteří mají přihlížet jejich svatební noci........děééééés a hrůza, že? A to k tomu všemu není zrovna nějak něžný.......

....ale nakonec Gabriela "probere" pohled do jejich nejkrásnějších a uplakaných očí. Všechny kumpány vyžene, manželství je naplněno a Gabriel odjíždí. 

Děj se pak točí nejen kolem Kristiny, která už na Gabriela nečeká sama, ale také kolem  Gabriela, který nemůže zapomenout na manželčiny oči, i když ji samotnou si nevybavuje. A jako by to nebylo málo, na jejich panství přijíždí Kristinina nevlastní matka s dcerou a začnou kout pikle, jak získat její majetek.

Pokud jste příznivkyní četby historických, milostných romancí mohu Vám tuto knihu vřele doporučit. Na mě udělala velký dojem a jsem ráda, že jsem na tuto spisovatelku narazila. Už teď se těším na její další tituly. 



Hodnocení v %: 85%

 

Žádné komentáře:

Okomentovat